Aktualności

Zbiórka dla Ukrainy

Brak komentarzy

Warszawa, dn. 21.04.2022 r.

 

„Smak Warszawy dla Ukrainy” – charytatywny event w Hali Gwardii

 

Już w tę sobotę, 23 kwietnia od godziny 12:00, w warszawskiej Hali Gwardii dla mieszkańców stolicy gotować będą m.in. Katarzyna Bosacka, Matteo Brunetti, Agnieszka Kręglicka, Jan Kuroń, a także inni znakomici polscy i ukraińscy kucharze. W ramach akcji charytatywnej, której celem jest zebranie środków na pomoc medyczną w Ukrainie, organizatorzy zaplanowali szereg atrakcji.

W ramach wyjątkowych seansów gotowania na żywo szefowie kuchni przedstawią sekrety przygotowywania najbardziej znanych potraw wielkanocnych, które zachwycą wszystkich zgromadzonych smakoszy. Zapraszamy na wspólny posiłek przy wielkim stole! Nie zabraknie również niespodzianek dla najmłodszych.

„Nie wszyscy wiedzą, że prawosławna Wielkanoc – ukraińska Pascha – odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja i wzajemność. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy »Smak Warszawy dla Ukrainy« – charytatywno-integracyjne wydarzenie, które da nam okazję do spotkania i dowiedzenia się więcej o naszych sąsiadach” – mówi Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

W gronie zaproszonych do wspólnego gotowania znaleźli się m.in. Katarzyna Bosacka i Oliwia Bernady, Agnieszka Kręglicka z rodziną, Jan Kuroń i zastępca prezydenta miasta stołecznego Warszawy Michał Olszewski, Matteo Brunetti i zespół Pectus, Dimitrij Babak z restauracji Baczewski oraz Michał Toczyłowski i Jarosław Kret.

„W menu, które dla Państwa przygotowali, znajdziemy: faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek (wegański i z kiełbasą), sernik ukraiński, sernik z sosem wiśniowym oraz wielkanocną paschę” – dodaje Marcin Nowacki.

Polsko-ukraińską Wielkanoc poprowadzi Paweł Loroch – dziennikarz, krytyk i juror kulinarny, gwiazda Gastrofazy w AntyRadiu.

Patronatem honorowym objął wydarzenie Rafał Trzaskowski, prezydent miasta stołecznego Warszawy. Organizatorem eventu jest Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

 

Zapraszamy już od 12:00!

 

 

Agenda Wydarzenia:

12:00 Katarzyna Bosacka (sałatka jarzynowa i sernik ukraiński) oraz Oliwia Bernady

13:00 Agnieszka Kręglicka z rodziną (pascha wielkanocna oraz jajka faszerowane)

14:00 Jan Kuroń oraz wiceprezydent M. St. Warszawy Michał Olszewski (żurek w wersji tradycyjnej z kiełbasą i wege oraz sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorem)

15:00 Matteo Brunetti (kiełbasa biała zapiekana w piwie oraz zapiekanka Pasta alla Sorrentina) oraz zespół Pectus

16:00 Dmitrij Babak – szef restauracji Baczewski i Browar Warszawski (staroukraiński barszcz na uszach wieprzowych, serniczki z sosem wiśniowym) + jego asystent

17:00  Michał Toczyłowski i Jarosław Kret (ukraińska szuba)

 

 

Regulamin zbiórki publicznej 2022/2030/OR